Allt fler svenskar vill börja jaga. Idag vill var fjärde person ut i skogen. Men för att få en vapenlicens måste jägare ansöka om denna hos Polisen. Bara i Polisregion Bergslagen är väntetiden redan uppe i 13 veckor. Nu riktas det kritik från svenska jägarförbundet samtidigt som Polisen lovar insatser för att korta ner väntetiden.

Lång väntetid för vapenlicens

Det är Polisregion Bergslagen som går ut med nya insatser för att korta ner väntetiden för ansökan om vapenlicens. Som lägst låg utredningstiden på fem veckor för varje ansökan. Nu har den vuxit till 13 veckor. Totalt omfattas Örebro, Värmland och Dalarnas Län av den nya insatsen. Och de 2000 ansökningar som ligger och väntar kommer förhoppningsvis att skyndas på. Men för vissa jägare kan d15334-gunset redan vara för sent. Älgjakten drog igång den 10:e oktober i Örebro län och för de jägare som ännu inte fått ut sin vapenlicens ser det dystert ut. Martin Suserud är gruppchef för vapenhandläggarna i Bergslagen och förklarar att de totalt fick in 15 000 ärenden under förra året. Under perioden strax innan jaktsäsongen drar igång dubbleras antalet ansökningar under en väldigt kort. Därför är det vanskeligt att prata om ett genomgripande problem hos Polisen. Dessutom är det allt för många som inte fyller i sina ansökningar korrekt varför ärendet kan ta ytterligare tid att få godkänt. Men att jaga utan jaktlicens är inget Martin Suserud rekommenderar. Tvärtom är det ett brott mot vapenlagen som Polisen ser allvarligt på.

Var fjärde svensk vill börja jaga

Kanske kan det ökade antalet ansökningar om vapenlicens förklaras genom en Sifo-undersökning som publicerades tidigare i år. 23%, nära ¼, av Sveriges befolkning kan tänka sig att börja jaga enligt rapporten. Demografiskt skiljer sig svaren åt. Hos gruppen män i åldern 30-49 år kan nästan hälften tänka sig att börja jaga. Framförallt tror Bo Sköld, generalsekreterare för Svenska Jägareförbundet, att intresset delvis kan förklaras genom en ökad medvetenhet om hur klimatsmart viltkött är. Ekologisk mat är trendigt just nu varför allt fler intresserar sig för att få det mest klimatsmarta köttet.

Ny rapport från WWF

Kort definieras viltkött i Sverige som det köttet som kommer från frilevande djur inom Sveriges gränser. Det kan vara älg, vildsvin, hjort eller rådjur. Renkött inkluderas inte som vilt då alla renar ägs av renskötare och anses därför inte vara vilda djur.

Att tänka på när du är ute och jagar

Det finns inga då218721-man-aiming-shotgun
liga väder, bara dåliga kläder. Ett ordspråk som stämmer väldigt väl när en är ute och jagar. Därför ser jag till att använda mig av ordentliga kläder från fahallenjakt.se. I deras utbud hittar jag allt från byxor, jackor och kamouflerade mössor. Var inte orolig! Det absolut farligaste i skogen är en jägare som går runt och är stressad eller oroad. Det är fler som har avlidit på grund av en bilolycka på väg till jakten än som har dött av att en jägare har rå
kat skjuta en annan jägare.