De flesta som är uppväxta under 1950-talets senare del och hela vägen fram tills idag minns nog en figur vid namn Skogsmulle vars budskap är att älska och vara rädd om naturen. Han skapades 1957 och kommer från Sveriges största friluftsorganisation Friluftsfrämjandet och har sedan start verkat för att lära våra minsta barn allt om bland annat allemansrätten och har under åren även fått flera nya skogsvänner så som Laxe, Fjällfina och Nova som hjälper honom.

259784-stopadalenSkogsmulleäventyr hålls året om i Sverige och har spridit sig till flera andra delar av vår värld så som Libanon, England, Japan och Finland tillsammans med flera andra länder som adopterat konceptet. I sommar har Friluftsfrämjandet flera olika Mulle-läger runt om i landet registrerade på sin hemsida men det är långt ifrån alla eftersom att flera förskolor och fritids har sina egna Skogsmulle-aktiviteter och därför inte finns med på listan. Men om man vill göra sommaren både rolig och lärorik för sina småttingar är ett bra tips att ta redan på vart nästa läger ska hålla till.

Skogsmulles vänner

Ett riktigt sommaräventyr behöver inte ske utomlands utan kan ske här hemma i våra egna svenska skogar, det har Skogsmulle lärt oss. Hans vänner har också lärt oss mängder av nyttiga saker vi behöver veta om vår omgivning. Laxe är killen som föddes i vattnet och lär oss allt om havet och om vad som händer om vi skräpar ner där och Fjällfina föddes på fjället och vet allt som är värt att veta om vind, toppar och dalar. Sen har vi Nova, hon föddes i rymden på den fantastiskt rena planeten Tellas så Nova månar om hela vår planet Tellus och vill få oss medvetna om vår globala situation. Sedan är Skogsmulle såklart vän med allt levande i skogen så som alla djur, träd och växter från minsta knytt till största gran men han är lite blyg så man måste ropa på honom tre gånger innan han vågar sig fram till barnen. Och vet du vad man ropar? Jo, man ropar: Hej Kollikokk!