Minns ni tv-serien ”Blod är tjockare än vatten” som gick på SVT under våren? Den handlade om tre syskon som fått ärva sin mors värdshus på Åland, varpå ingenting går så enkelt som de hade hoppats.

Denna serie har säkerligen fått många svenskar att drömma sig bort till Åland, och det är också ett perfekt ställe för du som vill campa, fiska, gå jakt, cykla i naturen med mera. Här finns mängder av saker att göra, och det är också billigt. Har du inte planerat för vad du ska göra på semestern än är Åland helt klart ett ställe att rekommendera. Detta har man också skrivit om i en artikel från Dagens Nyheters resor. Så här skriver man i artikeln:

Tiden har bromsat in här i öriket mitt i Östersjön. Åland är som Sverige var förr. Men nästan ännu svenskare. Åländskan som pratas är kanske den egentliga rikssvenskan, har språkhistorikern Fredrik Lindström påpekat. Och här lever den röda svenska stugan i högsta välmående. Välskötta, ofta med blåa dörrar och intrikata fönsterinramningar, står de i lummiga trädgårdar och väntar på att det alldeles strax ska serveras nybakade kanelbullar och saft i bersån intill. Röda väderkvarnar i trä med vingarna kvar finns det gott om, liksom ladugårdar med en bro upp till höskullen.

I artikeln kan man också läsa om  vad som finns att göra på Åland, här är några exempel:

  • Cykla. Åland har många bra cykelleder, du kan se hela ön bara genom att rulla fram. Smart är det att köpa en ordentlig cykel snarare än att hyra cykel på ett av hotellen. Du kan enkelt ta med dig din egna cykel till Åland på båten, och då slipper du också vara beroende av hotelsernas regler. Cykloteket är proffs på cyklar, där kan du fråga vad som passar sig för att cykla i skog och lättare hitta en cykel för rätt tillfälle.
  • Kajak! Stanna cykeln vid vattnet och hyr en kajak. Glöm bara inte att ha med dig paddelkarta så att du inte försvinner bort i naturen.
  • Sov under bar himmel! Åland ska ha flest soltimmar i norden under maj till augusti, med andra ord kommer det finns flera nätter då man med säkerhet kan somna in till bilden av stjärnorna.